Verbonden Léven

Lc.4,31-37 (30/08/2022)

Hij daalde af naar Kafarnaüm [dat aan het meer lag], een stad in Galilea en onderrichtte er op de sabbatdagen. Ze stonden versteld over zijn onderricht, want zijn woord had gezag.
In de plaats van samenkomst [synagoge] was een mens, bezeten met een geest van een nog niet gereinigde demon, die met luide stem schreeuwde: “Jij daar! Wat is er tussen ons en jou, Jezus van Nazareth? Ben je gekomen om ons te vernietigen? Ik weet wel wie je bent: de heilige van God!”
Jezus sprak hem streng toe: “Zwijg, en ga uit hem weg!” De demon smeet hem nog in het midden, maar ging uit hem weg, zonder hem te schaden.
Verbijstering overviel allen en ze zeiden onder elkaar: “Wat voor woord is dit dat met gezag en volmacht de nog niet gereinigde geesten beveelt en dat ze wegtrekken?”
De weerklank [echo] over hem deinde uit naar alle plaatsen van de omgeving.

Het is Sabbat. Iemand gaat naar voren en neemt de Schrift om eruit te onderrichten. Hij doet het anders dan we gewoon zijn. Hij leert niet; hij vertelt over het leven, hoe het geleefd kan worden, niet hoe het geleefd móet worden. Er wordt ademloos geluisterd. Het is écht, levend, hij raakt aan ons diepste verlangen, een echo van hoe het leven bedoeld is.
Zó onderrichtte Jezus. Wat hij zei, dééd hij tegelijkertijd. Zó leefde hij! Hij sprak het kwade, de tegenkrachten aan en legde ze het zwijgen op. De mens laat hij intact, meer zelfs: hij geneest hem! Dat kan alleen ‘met gezag.’ Ge-zag. Gezien hebben. Hij ziet wat leven geeft én wat vernietigt. Hij ziet kwade geesten (tegenkrachten) in de man, die schreeuwen: “jij bent gekomen om ons in het verderf te storten” en ze hadden gelijk. Dat was wat Jezus vervolgens deed: hen verjagen, zichtbaar maken hoe verderfelijk die geesten (krachten) waren. Jezus liet de menigte (en ook mij), vol verbazing en vragen achter. Kwade geesten verdrijven, hoe dan? Hij geeft een aanwijzing: kwade geesten moeten aangesproken worden. Dan kunnen ze verdreven worden. Het vraagt veel geloof en vertrouwen om dit te laten gebeuren, maar het brengt wél leven!