Verbonden Léven

Mt.13,44-46 (27/07/2022)

“Opnieuw.
Het koningschap der hemelen is te vergelijken met
een schat die verborgen is in een akker.
Iemand vindt hem en verbergt hem weer,
om vol blijdschap alles te gaan verkopen wat hij heeft
om die akker te kopen.”
“En opnieuw.
Het koningschap der hemelen is te vergelijken met
een koopman op zoek naar mooie parels.
Als hij één uitzonderlijk waardevolle vindt,
gaat hij alles verkopen wat hij heeft
en koopt die ene parel.”

Na een korte onderbreking zijn we opnieuw aanbeland bij de ‘verhaaltjes’ die Jezus vertelt over hoe te leven ‘in het verlengde van G-d’. Hij vertelt ze in allerlei toonaarden. Ze zijn immers bedoeld voor iedereen, of je nu landbouwer, visser, wijnboer, huisman/vrouw of … bent.
Vandaag spreekt Jezus de taal van ondernemers en handelaars. Ze reizen heel de wereld rond op zoek naar dat ene product dat hun leven (de wereld) zal veranderen. Eens ze het gevonden hebben, zullen ze tijd, geld noch moeite sparen om het in hun bezit te krijgen. Er is nog maar één ding dat telt en waar alles op gefocust wordt, nl. er werk van maken dat het in hun bezit komt. Je hoeft geen groot ondernemer te zijn om dat principe te verstaan.
Dit principe geldt ook voor het Koningschap: eens je het op het spoor bent, laat het je niet meer los. Het is nog het enige dat telt. En dat ene (die Ene) neemt je zo in beslag dat je er alles voor over hebt, ja heel je bezit en zelfs heel je leven.
Het verschil tussen ondernemerschap en Zijn Koningschap zit echter hierin: Ondernemers zoeken en zullen kost wat kost bezitten. Het Koningschap daarentegen vindt jou, en als je ervoor open staat, neemt het jou in bezit.