Verbonden Léven

Lc.15,29-37 (1/12/2021)

Jezus vertrok van daar [de kuststrook ten noordwesten van Galilea] en kwam bij het meer van Galilea [volgens het Marcus-evangelie bij Dekapolis, ten zuidoosten van het meer, dat niet Joods was]. Hij trok de berg op en ging daar zitten [om te onderrichten].
Er kwamen heel veel mensen naar hem toe, die ook lammen, blinden, doofstommen, verminkten en vele anderen met zich mee brachten en aan Jezus’ voeten neerlegden. En hij heelde hen. Al die mensen zagen vol verwondering dat doofstommen spraken, verminkten gezond werden, lammen liepen en blinden zagen, en zij verheerlijkten de God van Israël.
Maar Jezus riep zijn leerlingen bij zich: “Die mensen beroeren mij tot in mijn binnenste, want ze zijn al drie dagen bij mij en hebben niets te eten. Ik wil hen niet zonder eten wegsturen, anders bezwijken ze onderweg.”
Zijn leerlingen zeiden: “Vanwaar halen wij in dit afgelegen gebied zoveel broden om zoveel mensen voldoende te voeden?” Jezus vroeg hun: “Hoeveel broden heb je?” Ze zeiden: “Zeven, en enkele visjes.”
Hij gebood de mensen op de grond te gaan zitten. Hij nam de zeven broden en de vissen en na gedankt te hebben [eucharistein], brak hij ze en gaf ze aan zijn leerlingen, die ze uitdeelden aan de mensen. Allen aten en werden volop gevoed. En toen ze de overblijvende stukken ophaalden, waren er zeven manden vol.

Valt het je niet op hoe lichamelijk – daad-werkelijk – Jezus bezig is?! Hij geeft wel onderricht, wat we uiteraard wel eerder een innerlijk gebeuren kunnen noemen, maar de meeste aandacht gaat naar de lammen, blinden, enz. Uit de individuele helingsverhalen weten we ook dat hij dat altijd doet door de mensen aan te raken, ook als dat niet mag van de wet! En er is meer: Hij heeft er aandacht voor dat mensen eten moeten krijgen. Écht eten, geen luxe, maar wel gezond en voedzaam, “anders bezwijken ze onderweg”.
En dát alles is voor hem “Eucharistie”!
Ik laat de vraag aan de lezer hoe het met onze “Eucharistie” gesteld is. Maar bedenk dus dat je naar twee kanten moet kijken: Weerspiegelt de “Eucharistie” zoals wij die vieren, iets van dít – daad-werkelijke – leven van Jezus? Én weerspiegelt ons eigen leven iets van deze “Eucharistie” zoals Jezus die beleeft?