Verbonden Léven

Lc.9,43b-45 (24/09/2022)

Allen stonden verwonderd over alles wat hij deed [na de genezing van een bezeten jongen], maar Jezus zei tot zijn leerlingen: “Knopen jullie dit goed in je oren: De mensenzoon moet overgeleverd worden in de handen van de mensen.” Maar zij begrepen deze woorden niet – ze waren verborgen, zodat zij ze niet bevatten – en durfden er hem niet naar vragen.

Het is zo herkenbaar! Als alles goed loopt, als er wonderen gebeuren en iedereen akkoord is met de visie die er verkondigd wordt, dan is er volk genoeg om mee te doen, dan heb je aanhangers en masse. Maar Jezus waarschuwt ervoor dat dit maar één kant is van de medaille. Weet dat er ook een andere kant is en dat de twee niet los van elkaar verkrijgbaar zijn. Je zal die andere kant – die van overgeleverd worden aan, de kant van moeite, last en pijn als mensen zich tegen je keren, … enz – er sowieso moeten bijnemen.
Dit geldt ook voor ons christen zijn. En dan is het aan ons om die lastige kant te durven zien (hoe pijnlijk ook). Pas als we er met elkaar over durven spreken, als we ook die kant onder ogen durven zien, zal het Christendom in diepte kunnen groeien. Consequent leerling zijn heeft ver-strekkende gevolgen en dat is alleen ‘te doen’ als we elkaar steunen en bemoedigen en zo samen de weg gaan die Jezus ons is voorgegaan.