Verbonden Léven

1Joh.5,5-13 (7/01/2022)

Wie anders kan de wereld overwinnen dan iemand die gelooft dat Jezus de Zoon van God is? Hij, Jezus Christus, is gekomen door water en bloed – niet door het water alleen, maar door het water en het bloed. En de Geest getuigt ervan, omdat de Geest de waarheid is. Er zijn dus drie getuigen: de Geest, het water en het bloed, en het getuigenis van deze drie is eensluidend.
Als we het getuigenis van mensen aannemen, zullen we zeker het getuigenis van God aannemen, dat zoveel meer gezag heeft, want het is het getuigenis dat God over zijn Zoon gegeven heeft. Wie in de Zoon van God gelooft, draagt het getuigenis in zich. Wie God niet gelooft, maakt Hem tot leugenaar, omdat hij geen geloof hecht aan het getuigenis dat God over zijn Zoon gegeven heeft.
Dit getuigenis luidt: God heeft ons eeuwig leven geschonken en dat leven is in zijn Zoon. Wie de Zoon heeft, heeft het leven. Wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet.
Dit alles schrijf ik u omdat u moet weten dat u eeuwig leven hebt, u die gelooft in de naam van de Zoon van God.

Wat bedoelt Johannes met ‘gekomen door water en bloed’? Water is de doop; bloed is het martelaarschap. Met ‘alleen maar’ Christen te worden, kunnen wij nog niet ‘de wereld’ overwinnen. Jezus volgen, wil zeggen: hem volgen in al z’n consequenties, en dus tot op het eind, zijn kruisdood – die dán zal blijken níet het eind te zijn. Alleen – maar dan ook zeker – wie zó zijn weg op Jezus oriënteert, die als G-d-mens gekomen is door water én bloed, zal ‘de wereld’ overwinnen.
Wat zou dat martelaarschap in onze tijd en cultuur kunnen betekenen? Wellicht niet dat ze ons aan het kruis zullen hangen en zelfs niet doden. Belachelijk maken gebeurt wel al eens, aan de kant schuiven al helemaal; en zullen wij dan zwijgen? ‘Je leven geven’ kan ook andere dan letterlijke betekenissen hebben, die daarom niet minder verregaand zijn. Wellicht ook vandaag kom je iemand tegen aan wie je Léven kunt geven – wat vaak een beetje ten koste van je eigen leven gaat, maar niet ten koste van je eigen Léven! Als je kijkt met de ogen van de Liefde zul je dat ‘zien’ …

Evangelie van de dag