Verbonden Léven

Lc.10,38-42 (17/07/2022)

Terwijl ze verder trokken [naar Jeruzalem], gebeurde het eens dat hij in een dorp kwam waar een zekere vrouw die Marta heette hem in haar huis ontving. Ze had ook een zus die Maria heette. Deze ging bij Jezus neerzitten en luisterde naar zijn woorden. Marta werd rondgetrokken door het vele bedienen. Ze kwam er even bij staan en zei: “Heer, doet het jou niets dat mijn zus mij alleen laat met het bedienen? Zeg dan toch tegen haar dat ze met mij meehelpt.”
Jezus antwoordde haar: “Marta, Marta, wat ben je bezorgd en laat je je verontrusten door zoveel dingen. Nodig is één te zijn. Maria heeft voor dit goed gekozen en het zal haar niet ontnomen worden.”

Twee vrouwen, de ene wordt geleefd en maakt geen keuzes. Ze doet alles omdat ze nu eenmaal vindt dat het zo hoort en ergert zich aan haar zus die ervoor kiest om hier niet in mee te gaan. De ander neemt haar leven in de hand door het maken van heel bewuste keuzes.
‘Wat nodig is’, zegt Jezus, is één-zijn en dat heeft duidelijk te maken met kiezen – kiezen voor het beste in jou en dat tot ontplooiing laten komen. Wanneer Marta bij Jezus komt met haar vraag (ook zij is op zoek naar haar eigen plaats – naar dat wat wezenlijk is voor haar leven), is het enige wat hij doet haar bij zichzelf terugbrengen. Hij nodigt haar uit om tot rust te komen en om heel bewust een keuze te maken. Hij daagt haar uit om het beste deel in zichzelf te ontdekken – haar eigen beste deel (mensen gastvrij onthalen, luisteren, werken, of ….?) – en daarmee aan de slag te gaan.