Verbonden Léven

getuigenisBart

Getuigenis: Bart S.

Welzijn en zingeving zijn nog steeds aan de orde, ook in een voorziening die volledig in lekenhanden is: Een getuigenis

Geraakt

Vanuit een diep persoonlijk verlangen en een scherp aanvoelen van de huidige noden op de werkvloer, klopte ik in 2018 aan bij onze directeur. “Ik kom solliciteren voor iets dat nog niet bestaat”, zei ik tegen hem. Enkele maanden later pasten de puzzelstukjes in mekaar waardoor ik de kans kreeg aan de slag te gaan als medewerker welzijn & zingeving.
Ook Petrus Jozef Triest heeft destijds scherp de noden van de mensen aangevoeld. Hij was fel geraakt door armoede en vele zieken. Als respons stichtte hij in 1803 de Zusters Van Liefde die via onderwijs en gezondheidszorg tegemoet kwamen aan die vele noden. Ook Sint-Lodewijk in Kwatrecht, het 27e huis van de Zusters Van Liefde, speelde in op kwetsbare groepen. Zij waren de eerste voorziening in België voor kinderen en jongeren met een motorische beperking.

De 3 V’s

Om het geheel vandaag eigentijds vorm te geven, ga ik aan de slag met de 3 V’s: VERBINDING, VEERKRACHT en VERSTILLING. Ze geven mij kracht, motivatie, inspiratie en vooral veel energie.
Verbinding is voor velen een probleem. Het begint reeds met het verliezen van de verbinding met zichzelf. Bovendien heeft Corona de verbinding met het team, de afdeling, de organisatie nu nog meer aangetast. Er is ook nood aan veerkracht na een tegenslag, als het leven een duw krijgt, bij emotionele en mentale overbelasting, bij gebrek aan waardering, ‘besmette’ werkomgeving … .
Door een veelheid aan uiterlijke prikkels, door een tegenstrijdige vloed van waarheden en waarden is er meer dan ooit nood aan verstilling. De toenemende versnippering van de buitenwereld doet iets met de binnenkant van een mens.

Vitamine V

Bij elke pijler gaan we op zoek naar kansen voor de cliënt, de medewerker en de organisatie. Naast de koffiebar (Verbinding) en vele andere nieuwe initiatieven, rijpte er een nieuw idee nl. Vitamine V. Vitamine V is de belichaming van de 3 V’s in de praktijk. Vitamine V komt tegemoet aan ieders zelfzorg. Vitamine V is het antwoord op de vraag: Wat geeft energie op de werkvloer? Vitamine V werkt als een geneesmiddel: wie het supplement inneemt, krijgt energie (Veerkracht). Iedereen kan wekelijks deelnemen aan activiteiten begeleid door collega’s, elk vanuit hun eigen talent. Mensen komen pas in beweging als ze geraakt zijn. Ondertussen bieden wij percussie, wandelen, yoga en relaxatie, samenzang, tafeltennis, meditatie, “start to run”, escape room, … aan.

Meditatie
Ook meditatie (stil gebed) is één van de activiteiten van Vitamine V. Tweemaal per week komen we met een groepje gedurende 20 minuten samen om te mediteren, te verstillen. En de olievlek deint uit want ondertussen hebben ook enkele bewoners de kracht van de stilte ontdekt. Ook met hen zullen we straks een groepje vormen om in stilte samen te zijn. Dit mogen beleven in een werkomgeving is een uniek geschenk.

Presentie

Om te voelen wat er leeft op de werkvloer beweeg ik mij dagelijks tussen de medewerkers van het MFC, de scholen en de volwassenwerking. Ik spreek hen aan en pols hoe het met hen gaat. Ik laat mij raken door hun verhalen waardoor er een band ontstaat. Te midden van hun onmacht en kwetsbaarheid probeer ik hen nabij te zijn. Voor medewerkers in een moeilijke situatie wil ik een tochtgenoot zijn.
De toewijding en het zorg dragen voor elkaar is teamwork. Ik steun voortdurend op een groep individuele aanpreekbare mensen die voelsprieten hebben voor energie, welzijn en zingeving op de werkvloer. Hun engagement levert extra kwaliteit want omwille van de wederkerigheid, het in relatie gaan met elkaar wordt het duidelijk dat iedereen iets kan betekenen voor de ander en de ander voor jou. Dit draagt bij tot een positieve werksfeer waar iedereen zich gewaardeerd voelt en begaan is met elkaar. Juist doorheen de relatie, het aansluiten bij elkaar, kan je op het spoor komen van wat de ander nodig heeft aan goede zorg en zal deze zich beter begrepen voelen.

Twijgje

Ik ben ervan overtuigd dat we in Sint-Lodewijk met onze spiritualiteit van de 3 V’s en ons presentiebeleid een nieuwe weg zijn ingeslagen. Met enige fierheid durf ik zeggen dat er aan de levensboom Van Triest en aan de tak van de Zusters Van Liefde een twijgje van nieuw leven ontluikt. Al blijft het een dagelijkse uitdaging en zoektocht om op een hedendaagse manier de identiteit van Zusters blijvend gestalte te geven.
Ik hoop met deze getuigenis enerzijds partnerorganisaties binnen de Taborgroep te inspireren en anderzijds de Zusters te laten weten dat hun ziel verder leeft in onze voorziening.

Bart Steyaert
Medewerker: Welzijn en Zingeving

Inschrijven mailinglijst