Verbonden Léven

Mc.16,15-20 (13/5/2021) 

Jezus zei tegen hen [zijn leerlingen]: “Ga de hele wereld in en verkondig de bevrijdende boodschap aan de gehele schepping! Wie in vertrouwen zal leven en gedoopt worden, die zal bevrijd worden; maar wie niet in vertrouwen zal leven, zal veroordeeld worden.
En dit zijn de tekenen die de vertrouwenden zullen vergezellen: Ze zullen in mijn naam demonen uitdrijven, ze zullen nieuwe talen spreken, ze zullen slangen vastnemen en dodelijk vergif drinken zonder dat het hen schaadt, ze zullen zwakken de handen opleggen en ze zullen het goed stellen.”
Nadat de Heer zo tegen hen gesproken had, werd hij opgenomen in de hemel [1Kon.2,11] en zit aan de rechterhand van God. [Ps.110,1]
Maar zij trekken er op uit en verkondigen overal. De Heer werkte met hen mee en bekrachtigde het woord door de tekens die het vergezelden.

Dat Jezus leek te verdwijnen, moet voor de leerlingen hard zijn geweest. Verdriet om het afscheid van een vriend; vertwijfeling over hoe het nu verder moest; angst wellicht ook, als je ziet hoe het met hém afliep; …
En toch heeft het iets heel krachtigs en positiefs! Ze worden gezonden (wellicht met veel aarzeling); ze worden ‘ondergedompeld’ (gedoopt) in het Léven; en er is een Gezel (hier genoemd als ‘tekenen’ en de heer zelf die meetrekt, straks zal blijken dat het om Jezus’ Geest gaat die ín de leerlingen werkzaam is).
Dat Jezus met óns meewerkt, kan een verrassende gedachte zijn (wij zouden het eerder omgekeerd zeggen), maar mag ons veel vertrouwen geven (en dat is mét de aarzelingen inbegrepen). Kijk eens aandachtig naar je eigen leven. Je kunt er die ‘tekenen’ nu al in herkennen!
Nog nooit bij iemand boze gedachten verdreven? Nog nooit de taal van de Liefde gesproken (in veel gevallen eerder in daden dan in woorden)? Nog nooit een risicovolle situatie durven aanpakken? Nog nooit het gif van kwaadsprekerij getrotseerd om iets goeds te doen? Nog nooit een tedere hand gelegd op een medemens? …
Zie je wel dat de heer met jou meewerkt!