Verbonden Léven

Lc.19,11-28 (17/11/2021)

Terwijl ze hiernaar luisterden, voegde hij er nog een gelijkenis aan toe, omdat hij dicht bij Jeruzalem was en men dacht dat het koninkrijk van God dan onmiddellijk openbaar zou worden:
“Iemand van hoge afkomst reisde naar een ver land om het koningschap te ontvangen en dan terug te keren. Hij riep tien van zijn dienaren. Hij gaf hen elk een trimesterloon met de opdracht: Drijf daar handel mee totdat ik terugkom. Zijn landgenoten echter haatten hem en zonden een gezantschap achterna om te zeggen: Wij willen niet dat deze man koning is over ons. Toen hij nu terug kwam, na het koningschap ontvangen te hebben, liet hij de dienaren aan wie hij het geld had gegeven bij zich roepen om te weten wie wat verhandeld had.
De eerste kwam bij hem en zei: “Jouw trimesterloon heeft het tienvoudige voortgebracht.” Hij zei tegen hem: “Uitstekend, goede dienaar, omdat je in het kleinste trouw bent geweest, zul je gezag hebben over tien steden.”
Toen kwam de tweede en zei: “Jouw trimesterloon heeft het vijfvoudige voortgebracht.” Ook tegen hem zei hij: “Ook jij krijgt het over vijf steden.”
Nu kwam een ander en zei: “Ziehier jouw trimesterloon, ik heb het bewaard, verborgen in een doek. Ik was bang, omdat je streng bent: je neemt wat je niet hebt gegeven, je oogst wat je niet hebt gezaaid.” Tegen hem zei de heer: “Met je eigen woorden zal ik je oordelen, slechte dienaar. Je meende dat ik een streng mens ben, die neemt wat ik niet heb gegeven en oogst wat ik niet heb gezaaid. Waarom heb je mijn geld dan niet bij de bank gegeven, zodat ik het bij mijn terugkomst met rente kon terugvorderen?”
Nu zei hij tegen de omstaanders: “Neem dat trimesterloon van hem af en geef het aan wie er tien heeft.” Ze zeiden verbaasd: “Maar heer, hij heeft er al tien!” Ik zeg jullie: “Aan al wie heeft, zal gegeven worden, en van al wie niet heeft, zal zelfs wat hij heeft weggenomen worden.
En daarnaast: Die vijanden, die niet wilden dat ik koning over hen ben, breng ze hier en slacht ze voor mijn ogen af.”
Hierna trok hij verder naar Jeruzalem.

Een weerbarstig verhaal. De gelijke beoordeling van wie meer of minder bereikt heeft, horen we wel graag. Maar de strenge straf voor wie bang was … en het ‘aan wie heeft zal gegeven worden …’, daar draaien we liever omheen alsof het niet voor ons bestemd is.
Alle leerverhalen zijn zwart-wit. Dat maakt het duidelijker. En zie ook in welke context Jezus ze vertelt. “Men dacht dat het koninkrijk van God onmiddellijk openbaar zou worden.” Jezus wil ons dus iets vertellen over de tussentijd, waarvan niemand weet hoe lang die zal duren, zelfs Jezus niet (Mc.13,32).
Dan wordt Jezus’ boodschap ‘simpel’: Als je toch niet weet wanneer en hoe ‘het einde’ komt, hou je er dan ook niet mee bezig en doe gewoon voort! Met wie je bent en hebt, doe gewoon wat moet en ga daarmee door, wat er ook gebeure in je leven of met de wereld. De slechtste raadgever is de angst! Omgekeerd staat het woord er niet, maar het is wel duidelijk: Laat vertrouwen (wat in het Grieks hetzelfde woord is als: geloof) je leiden.
En ja: Wie leeft vanuit angst, zal op den duur vaststellen dat dat zich wreekt. En wie het aandurft te beginnen leven vanuit vertrouwen, zal merken dat dat groeit en leven geeft!