Verbonden Léven

1 Joh.4,11-18 (5/01/2022)

Geliefde broeders en zusters,
als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben.
Niemand heeft God ooit gezien. Maar als we elkaar liefhebben, blijft God in ons en is zijn liefde in ons tot volmaaktheid gekomen. Dat wij in Hem blijven en Hij in ons, weten we doordat Hij ons heeft laten delen in zijn Geest. En we hebben zelf gezien waarvan we nu getuigen: dat de Vader zijn Zoon gezonden heeft als redder van de wereld. Als iemand belijdt dat Jezus de Zoon van God is, blijft God in hem en blijft hij in God.
Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop.
God is liefde.
Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem. Zo is de liefde bij ons tot volmaaktheid gekomen, en daardoor kunnen we op de dag van het oordeel vol vertrouwen zijn, want hoewel wij nog in deze wereld zijn, zijn we als Jezus.
De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde niet tot volmaaktheid gekomen.

Hier komen we aan het hoogtepunt van Johannes’ brief, een magistrale verwoording van hoe hij G-d in deze wereld ‘ziet’. “Niemand heeft ooit G-d gezien”, maar toch ís hij te zien! Namelijk in de liefde die wij als even-mensen onder elkaar betonen. Want “G-d ís liefde”!
Dat is uitermate ‘straf’ als je daar op doordenkt – en vooral als je het gaat toepassen op je heel concrete leven! Elke keer we vanuit oprechte liefde met en voor iemand iets doen (of net niet doen), wordt G-d daad-werkelijk! Dáár ís hij! – Omgekeerd kun je dan misschien ook zeggen: Als dat níet gebeurt, is hij daar niet, en moeten we het dus ook hém niet verwijten als er iets mis loopt …
Ook de laatste paragraaf valt op: liefde gaat niet samen met angst. Enerzijds leeft de liefde vanuit een vrijheid die de consequenties van de levenskeuze vrijmoedig opneemt. Anderzijds mogen wij alle angst laten varen omdat wij weten dat we opgenomen zijn in G-ds liefde. Zo – met deze beide sámen – “blijven wij in hem, en hij in ons” en brengen wij hem aanwezig in de wereld!

Evangelie van de dag