Verbonden Léven

1 Joh.2,3-11 (28/12/2021)
 
Dat wij God kennen, weten we doordat we ons aan zijn geboden houden. Wie zegt: ‘Ik ken Hem,’ maar zich niet aan zijn geboden houdt, is een leugenaar; de waarheid is niet in hem. In ieder die zich aan Gods woord houdt, is zijn liefde werkelijk tot volmaaktheid gekomen; hierdoor weten we dat we in Hem zijn. Wie zegt in Hem te blijven, behoort in de voetsporen van Jezus te treden.  
Geliefde broeders en zusters, ik houd u in deze brief geen nieuw gebod voor maar een oud, dat u vanaf het begin bekend is. Dat oude gebod is de boodschap die u gehoord hebt. Toch is het ook een nieuw gebod, omdat de duisternis wijkt en het ware licht al schijnt, en dit is werkelijkheid in Jezus’ leven en in uw leven. Wie zegt in het licht te zijn maar zijn broeder of zuster haat, bevindt zich nog altijd in de duisternis. Wie de ander liefheeft, blijft in het licht en komt niet ten val, maar wie de ander haat, bevindt zich in de duisternis. Hij gaat zijn weg in het duister, zonder te weten waarheen die weg voert, want de duisternis heeft hem blind gemaakt. 
 
Twee levenswegen houdt Johannes ons voor:
- De weg van de waarheid die gaat langsheen verbondenheid en liefde en uitmondt in het volle Licht.
- De weg van de leugen die gaat langsheen haat en uitmondt in het donker, in duisternis.
Er is geen mix mogelijk; ofwel ga je op de ene weg ofwel op de andere. Voor Johannes is het duidelijk: wie in kennis is met G-d (hem kent) kan niet anders dan gaan op de weg van de waarheid. We weten het allemaal ‘in kennis zijn met’ wil zeggen dat je niets anders verlangt dan de ander beter te leren kennen, je wil niks liever dan altijd met hem/haar verbonden te zijn. Dat geldt evenzo voor ‘in kennis zijn met G-d’. Je wil je aan hem verbinden met heel je wezen. Je laat je overvleugelen door zijn Liefde, en die wil je graag doorgeven. Dat is niks nieuws! We weten dat al van bij ’t begin: in kennis zijn met … doet je stralen, je geeft als het ware licht terwijl haat je doet uitdoven en alles in en rondom je donker maakt. Niks nieuws en toch is het de moeite waard om neergeschreven te worden want het zijn geen loze woorden, het is werkelijkheid geworden en het gebeurt nog steeds, ook in je eigen leven als je gaat in het licht.

 Evangelie van de dag