Verbonden Léven

Mc.11,11-25 (28/05/2021)

De volgende morgen gingen ze weg uit Betanië. Hij kreeg honger. Hij zag in de verte een vijgenboom met bladeren en ging kijken of er iets aan te vinden was. Maar daar gekomen vond hij niets dan bladeren; het was ook nog niet de gunstige tijd voor de vijgen. Jezus reageerde hierop en zei: “Tot in eeuwigheid zal niemand nog vruchten van jou eten.” Zijn leerlingen hoorden dit.
Ze kwamen in Jeruzalem en toen Jezus de tempel binnenging, begon hij de kopers en verkopers van het tempelplein te jagen, en de tafels van de geldwisselaars en de stoelen van de verkopers omver te gooien en hij liet niet toe dat iemand nog met goederen het tempelplein als doorpassage gebruikte. En hij onderrichtte hen: “Staat er niet geschreven: Mijn huis zal een huis van gebed voor alle volken genoemd worden? [Jes.56,7] Maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!” [Jer.7,11]
De schriftgeleerden en hogepriesters hoorden dit en zij zochten hoe ze hem konden uit de weg ruimen, maar ze waren bang voor hem, want heel het volk was uitermate vervuld over zijn leer.
Toen het al laat was geworden, trokken ze weg uit de stad.
Toen ze ’s morgens vroeg weer langs de vijgenboom kwamen, zagen ze dat die verdord was vanaf de wortel. Her-innerend zei Petrus tegen Jezus: “Rabbi [meester], kijk, de vijgenboom die je vervloekt hebt, is verdord!” Jezus antwoordde aan allen: “Heb vertrouwen in God. Amen, ik zeg jullie: Wie tegen deze berg zegt: verhef je en werp je in zee, en in zijn hart niet twijfelt, maar vertrouwt dat wat hij zegt gebeurt, voor hem zal het zijn zoals hij zegt. Daarom zeg ik jullie: Alles wat je biddend vraagt [je verlangen uitspreekt], vertrouw dat je ontvangt, en het zal er voor je zijn.
Wanneer je bidt, vergeef, als je tegen iemand iets hebt, opdat ook jullie Vader in de hemelen jullie overschrijdingen vergeeft.

Geloof me nu maar, zegt Jezus, laat je gebed waar-achtig en echt zijn!
Heb geloof in G-d dan, zal de rest je gegeven worden. Met andere woorden: als geloof de draagkracht en bron van je gebed mag zijn, dan zul je niet langer aarzelen en zul je bergen verzetten. Zo niet, dan dient je gebed tot niets, dan draagt het geen vruchten en verdort het.
Maar hoe doe je dat, waar-achtig bidden? Volgens Jezus begint het bij het geloof in G-d, het vertrouwen in hem en in het lef om je aan hem toe te vertrouwen. Het lef om je vol-ledig te geven m.a.w. jezelf leeg te maken, geen handeltje te drijven van vraag en aanbod maar al je onderhandelen te verdrijven en zelf een huis van gebed te worden, zodat het vol-ledig stil kan worden in jou. Dan zal je merken dat er geen woorden meer nodig zijn. Dan spreekt de stilte in jou. Dan is het G-d die in jou aan het woord mag komen en in jou bidt.
En wat hij zegt zal werkelijkheid (waar) worden daar kan je op vertrouwen!